Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Treballem el TDAH

El TDAH és el Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, un trastorn del neurodesenvolupament que sorgeix durant la infància i perdura durant la vida adulta. Es caracteritza per símptomes d’inatenció, impulsivitat i hiperactivitat.

És un dels trastorns més escoltats entre la població infanto-juvenil i personalment, s’està tendint a una sobrediagnosticació, generant una desmesurada alerta social i un abús del tractament amb psicofàrmacs.

Resultado de imagen de niño tdah

La intervenció del TDAH inclou diferents pilars bàsics com: orientació familiar, intervenció psicopedagògica i tractament farmacològic (si s’escau).

La suma de tot això ajudarà a l’infant a millorar la seva atenció, concentració i impulsivitat, millorant qualitativament el seu rendiment escolar i personal.

Els nens són moguts, inquiets, curiosos i freqüentment tenen ganes de jugar i d’interactuar amb nosaltres. Però algunes situacions requereixen d’un control d’aquesta activitat: a l’escola, al teatre, quan esperem al metge…

Per això en aquesta publicació proposo algunes activitats i pautes per treballar l’atenció i la concentració tant a l’escola com a casa i sobretot amb aquells infants que més ho necessiten.


– Treballar l’atenció i la concentració-

  • Mantenir una situació estructurada a casa i amb horaris constants.
  • Eliminar estímuls que puguin cridar l’atenció (sobretot a l’habitació on es fan els deures).
  • Parlar mantenint el contacte visual amb to suau però ferm. Fer-li repetir per assegurar-nos que ho ha entès.
  • Crear autoinstruccions (parlar-se a ell mateix, utilitzant una estructura organitzada d’instruccions, per tal de que pugui resoldre de manera independent les tasques). Estarà treballant l’atenció però també les funcions executives (planificar, organitzar, prendre decisions…).

– Treballar la impulsivitat i l’autocontrol-

  • Pautar normes per a que el nen sàpiga què ha de fer i què no ha de fer en cada moment.
  • Aquestes normes/pautes han de ser: específiques i clares, adaptades al seu llenguatge, curtes i que no es contradiguin.
  • Explicar amb antelació els canvis de rutina que hi haurà.
  • Utilitzar la «Tècnica de la tortuga» en situacions de descontrol:

«Consisteix en llegir al nen una història en la que una tortuga molt intel·ligent li explica a una tortuga petita (el nen) com ha de fer ús de la seva closca per relaxar-se i tranquil·litzar-se. Aquesta postura impossibilita realitzar una conducta impulsiva»

(Vallés, A. (1999). Cómo cambiar la conducta infantil. Guía para padres. Alicante: Editorial Marfil)

joc de la tortuga

  • Realitzar activitats noves on el nen estigui motivat i tranquil i es puguin fer en grup com: fer puzles, buscar similituds i diferències entre dibuixos, mirar-se al mirall i identificar parts del cos, pintar, fer jocs de construcció…

– ACTIVITATS –

He creat una sèrie d’activitats que considero que poden ajudar a treballar les funcions atencionals: focalització de l’atenció, codificació de l’activitat o tasca, concentració i manteniment de l’atenció.

Descarrega totes les activitats fent click aquí

Dibujo 2Dibujo 1Dibujo 3Dibujo 5Dibujo 4Dibujo 6

 


– CONTES-

Fa uns anys vaig descobrir els contes de Carmen Sara, Fausto Giles, Isabel Orjales i Ruben Toro (dirigit a nens d’entre 5 i 13 anys) i no vaig dubtar en utilitzar-los.

Expliquen situacions socials en les que es poden trobar els nens i com solucionar-les de manera pacífica, controlant la impulsivitat i les emocions, evitant el conflicte, gestionant les habilitats socials i treballant l’empatia.

  • ¡Así no se juega!
  • Hacer amigos
  • Elena y el camino azul
  • Mi mama es verde, mi vecino naranja
  • Preparándome para ir de cumpleaños

Llibres TDAH

linia- casa separadora

Trabajamos el TDAH

El TDAH es el Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad, un trastorno del neurodesarrollo que surge durante la infancia y perdura durante la vida adulta. Se caracteriza por síntomas de inatención, impulsividad e hiperactividad.

Es uno de los trastornos más oídos entre la población infanto-juvenil y personalmente, se está tendiendo a una sobrediagnosticación, generando  una desmedida alerta social y un abuso del tratamiento con psicofármacos.

Resultado de imagen de niño tdah

La intervención del TDAH incluye diferentes pilares básicos como: orientación familiar, intervención psicopedagógica y tratamiento farmacológico (si es necesario).

La suma de todo esto ayudará al niño a mejorar su atención, concentración e impulsividad, mejorando cualitativamente su rendimiento escolar y personal.

Los niños son movidos, inquietos, curiosos y frecuentemente tienen ganas de jugar e interactuar con nosotros. Pero algunas situaciones requieren de un control de esta actividad: en el colegio, en el teatro, cuando esperamos el médico…

Por ello en esta publicación propongo algunas actividades y pautas para trabajar la atención y la concentración tanto en el colegio como en casa y sobretodo con aquellos niños que más lo necesitan.


– Trabajar la atención y la concentración –

  • Mantener una situación estructurada en casa y con horarios constantes.
  • Eliminar estímulos que puedan llamar la atención (sobretodo en la habitación o donde se estudia).
  • Hablar manteniendo el contacto visual con tono suave pero firme. Hacerle repetir para asegurarnos de que lo ha entendido.
  • Crear autoinstrucciones (hablarse a él mismo, utilizando una estructura organizada de instrucciones, con tal de que pueda resolver de manera independiente la tarea). Estará trabajado la atención pero también las funciones ejecutivas (planificar, organizar, tomar decisiones…)

– Trabajar la impulsividad y el autocontrol-

  • Pautar normas para que el niño sepa qué ha de hacer y qué no ha de hacer en cada momento.
  • Estas normas/pautas han de ser: específicas y claras, adaptadas a su lenguaje, cortas y que no se contradigan.
  • Explicar con antelación los cambios de rutina que habrá.
  • Utilizar la «Técnica de la tortuga» en situaciones de descontrol:

«Consiste en leer al niño una historia en la que una tortuga muy inteligente le explica a una tortuga pequeña (el niño) cómo ha de hacer uso de su cascarón para relajarse y tranquilizarse. Esta postura imposibilita realizar una conducta impulsiva»

(Vallés, A. (1999). Cómo cambiar la conducta infantil. Guía para padres. Alicante: Editorial Marfil)

joc de la tortuga

  • Realizar actividades nuevas donde el niño esté motivado y tranquilo y se puedan hacer en grupo como: hacer puzzles, buscar similitudes y diferencias entre dibujos, mirarse al espejo e identificar partes del cuerpo, pintar, hacer juegos de construcción…

– ACTIVIDADES-

He creado una serie de actividades que considero que pueden ayudar a trabajar las funciones atencionales: focalización de la atención, codificación de la actividad o tarea, concentración y mantenimiento de la atención.

Descarga todas las actividades haciendo click aquí

 


– CUENTOS-

Hace unos años descubrí los cuentos de Carmen Sara, Fausto Giles, Isabel Orjales i Ruben Toro (dirigido a niños de entre 5 y 13 años) y no dudé en usarlos.

Explican situaciones sociales en las que se pueden encontrar los niños y cómo solucionarlas de manera pacífica, controlando la impulsividad y las emociones, evitando el conflicto, gestionando las habilidades sociales y trabajando la empatía.

 

  • ¡Así no se juega!
  • Hacer amigos
  • Elena y el camino azul
  • Mi mama es verde, mi vecino naranja
  • Preparándome para ir de cumpleaños

Llibres TDAH

Si queréis más ejercicios para trabajar la atención, los podéis conseguir en la tienda: