Tècniques d’estudi

Tots tenim el color d’ulls i de cabells diferent, uns som més alts i altres més menuts, a uns ens agrada fer esport i a d’altres no. Amb la manera d’aprendre i entendre, funcionem igual. No hi ha dues persones iguals i per tant, no hi ha dues maneres d’educar i d’ensenyar igual.

Avui us proposo tècniques i hàbits d’estudi que podeu utilitzar, famílies, mestres i altres professionals, per treballar amb els nens i ajudar-los a millorar i créixer.

Les estratègies i tècniques d’estudi prioritzen més la part analítica i reflexiva i no tant la memorística i repetitiva. D’aquesta manera es potencia la comprensió i l’optimització del temps.


Beneficis de les tècniques d’estudi

beneficis

L’aprenentatge és el resultat de la interacció entre el Sistema Nerviós Central (SNC) i l’entorn. La capacitat que té el cervell d’anar-se modificant per donar resposta a les demandes externes, s’anomena plasticitat, la que també permet crear i enfortir noves xarxes neuronals. Juntament amb la mielina, que facilita la conducció d’estímuls entre neurones. Aquests elements permeten a les persones aprendre.


Aprenem…

aprenem

Aquesta piràmide ens deixa veure que l’educació ha de ser activa, flexible, que tingui en compte els 5 sentits i les múltiples capacitats dels infants.

Des de casa també s’ha de col·laborar en aquest procés i proporcionar un espai confortable d’estudi, on la llum sigui l’adequada, no hi hagi gaire soroll i l’escriptori estigui lliure de distraccions. En cas de que s’escolti música, que aquesta sigui només melodia, sense lletra, ja que pot distreure. El suport parental i/o familiar és imprescindible i ha de ser un model a seguir per a tots els infants.

Digues-m’ho i ho oblidaré, ensenya-m’ho i ho recordaré, involucra-m’hi i ho aprendré. B. Franklin


 Post-it

Tan senzill com enganxar un post-it o un paper a l’escriptori de la classe o de casa. Una bona eina per recordar aquelles tasques més importants, no oblidar apuntar els deures a l’agenda,… és a dir, una petita «xuleta» que ajudarà a organitzar la feina, a agafar bons hàbits de treball i a responsabilitzar-se de les tasques a fer.

Una bona edat per fer-ho seria a l’inici de la primària (6-7 anys), quan comencen a haver-hi els primers deures, augmenta la responsabilitat,…

post it 2.png

Aquesta estratègia la vaig utilitzar a l’escola amb aquells nens que tenien dificultats d’atenció o els hi costava més seguir la classe i va ser tot un èxit! Si en teniu, podeu utilitzar post-it de colors i associar tasques o assignatures a colors!

post-it


Punts de llibre

El procés lector no és tan fàcil com ens pensem, requereix d’un treball conjunt de retina i cervell per a la captació de les imatges de les lletres, la seva agrupació en síl·labes i el posterior processament del significat de les paraules.

Un punt de llibre amb breus indicacions pot ajudar a crear hàbits de lectura i de comprensió lectora. Pels qui s’inicien en la lectura (5-6 anys), es poden quedar en el punt 3 (indicat en el punt de llibre); pels qui comencen a ser petits experts, poden arribar fins el 6.

Jo destacaria el punt 3, ja que és el punt on l’infant fa l’esforç d’explicar amb les seves pròpies paraules el que ha entès, posant-se a treballar l’hemisferi esquerra. Aquest comprèn l’Àrea de Broca (s’activa durant la lectura i la parla), l’Àrea de Wernicke (permet entendre el que llegim) i el Gir angular (vincula la parla amb la paraula i el seu significat).

arees-llenguatge

Resultado de imagen de exclamaciónPer ajudar a la comprensió lectora, es pot fer algun dibuix, es poden anar subratllant les idees principals en un color i les paraules que no s’entenen en un altre color. Això també servirà per a que aprenguin a utilitzar el diccionari.

Però sobretot, que gaudeixin de la lectura, que visquin mil vides a través dels personatges i que deixin volar la seva imaginació!

punt-llibre-lectura

Els punts de llibre també poden ajudar a fer exercicis, com per exemple, saber quins són els passos a seguir davant un problema de matemàtiques. Cal estar molt atent, saber què ens demana l’enunciat, pensar com es pot resoldre, posar-ho en pràctica i repassar allò que s’ha fet.

punt-llibre-exercicis

Descarrega els punts de llibre fent clik aquí!

Resultado de imagen de exclamaciónDedicant-li temps a la lectura, estarem treballant l’increment de  vocabulari, la millora ortogràfica, el perfeccionament en la manera de parlar, les habilitats socials, la capacitat de síntesis, la concentració, la memòria visual i l’empatia.

punts de llibre.png


Cartes ortogràfiques

La memòria visual és un bon recurs per recordar com s’escriuen les paraules i evitar així, fer faltes d’ortografia, un aspecte que ens porta de cap a pares, mestres, pedagogs,…però en el fons, la constància i l’esforç és la fórmula secreta per l’èxit.

Donat que sempre hi ha paraules que costen més (v/b, g/j, d/t, accents,…) ja sigui per la seva complexitat o la seva semblança amb el castellà (o 2a llengua materna), he creat aquestes cartes per a reforçar les dificultats.

Es tracta d’unir els 4 blocs de cartes en relació a una paraula. Quatre maneres que el cervell tindrà d’entendre la paraula.

 • Bloc vermell: paraules que més costen.
 • Bloc verd: dibuix de la paraula.
 • Bloc blau: descripció de la paraula.
 • Bloc taronja: paraula incomplerta a completar.

blocs-de-colors

targetes catala.png

Us animo a que feu un dibuix estratègic al costat de la paraula del bloc vermell per a que sigui més visual. Jo he dibuixat dues muntanyes a la «V» de vall i una mà i uns ulls a la «V» de veure.

dibuix


Guió de treball

Què fan els nens quan arriben a casa? Berenen, es posen a veure la tele, es dutxen, fan els deures,…? Des del meu punt de vista, les tasques escolars és el primer que s’hauria de fer quan s’arriba a casa per tal de deixar-ho enllestit, sempre i quan, s’hagi berenat abans!

A vegades, sorgeix el dubte de quins exercicis s’havien de fer, per quan eren, quin llibre s’havia de llegir,… per a que no passi tot això, és important que facin ús de l’agenda escolar. Això és el que ens permetrà:

 • Planificar degudament els exàmens.
 • Anotar els deures de cada dia.
 • Crear horaris realistes i adaptats a les possibilitats i estils de vida de cada infant.
 • No caure en la fal·làcia de la planificació (voler abastar més del que sabem que no podem abastar).
 • Incorporar hàbits d’estudi.

A més a més, podeu ajudar a crear un guió de treball (clikeu aquí per descarregar) com el que jo us proposo. Una petita guia sobre què fer en cada situació. El poden penjar a un suro, a la paret de l’habitació o deixar-lo dins l’agenda per a quan dubtin ho puguin consultar i siguin més autònoms.

guio-de-treball

Podeu imprimir aquest model o bé, fer el vostre propi amb Microsoft Word!

guió de treball.png


Regles mnemotècniques

Són trucs o tècniques per recordar conceptes de manera més fàcil. Hi ha factors que ajuden a reforçar els records. Segur que us ha passat alguna vegada que escolteu una cançó i us ve al cap un record, o bé amb una olor.

Són tècniques que es solen utilitzar a totes les edats, ja sigui per aprendre aspectes bàsics (mesos de l’any) com temaris llargs i densos…així que, vosaltres escolliu quan posar-ho en pràctica!

A internet trobareu molts exemples, jo us proposo alguns però vosaltres podeu inventar tots els que vulgueu. Un secret… la clau per tenir una bona memòria és descansar bé.

 • Mesos de l’any: utilitzarem els artells per a recordar quants dies té cada mes. Els mesos en color rosa tenen 31 dies, els mesos en color taronja tenen 30 i febrer és l’excepció.

mesos-de-lany

 • Primera lletra: consisteix en agafar la primera lletra de cada paraula a memoritzar i construir una frase amb aquestes inicials. Com per exemple (ho fico en castellà però pots ser l’idioma que vulgueu):

reglas


I recordeu el que va dir Albert Einstein una vegada «Tothom és un geni, però si jutges a un peix per la seva habilitat per enfilar-se als arbres, viurà tota una vida creient que és estúpid»

Confiem, apostem i recolzem als infants. No parlem de pors ni d’incertesa, empenyem-los cap a les seves fites. Si creuen, i creiem, que ho poden aconseguir, ho aconseguiran.

k

linia- casa separadora

G

Técnicas de estudio

Todos tenemos el color de ojos y de pelo diferente, unos somos más altos y otros más pequeños, a unos nos gusta hacer deporte y a otros no. Con la manera de aprender y entender, funcionamos igual. No hay dos personas iguales y por lo tanto, no hay dos maneras de educar y de enseñar igual.

Hoy os propongo técnicas y hábitos de estudio que podéis utilizar, familias, profesores y otros profesionales, para trabajar con los niños y ayudarlos a mejorar y crecer.

Las estrategias y técnicas de estudio priorizan más la parte analítica y reflexiva y no tanto la memorística y repetitiva. De esta manera se potencia la comprensión y la optimización del tiempo.


Beneficios de las técnicas de estudio

beneficios

El aprendizaje es el resultado de la interacción entre el Sistema Nervioso Central (SNC) y el entorno. La capacidad que tiene el cerebro de irse modificando para dar respuesta a las demandas externas, se llama plasticidad, la que también permite crear y fortalecer nuevas redes neuronales. Juntamente con la mielina, que facilita la conducción de estímulos entre neuronas. Estos elementos permiten a las personas aprender.


Aprendemos…

aprendemos

Esta pirámide nos deja ver que la educación ha de ser activa, flexible, que tenga en cuenta los 5 sentidos y las múltiples capacidades de los niños.

Desde casa también se ha de colaborar en este proceso y proporcionar un espacio confortable de estudio, donde la luz se la adecuada, no haya mucho ruido y el escritorio esté libre de distracciones. En caso de que se escuche música, que esta sea sólo melodía, sin letra, ya que puede distraer. El soporte parental y/o familiar es imprescindible y ha de ser un modelo a seguir para todos los niños.

Dímelo y lo olvidaré, enséñame y lo recordaré, involúcrame y lo aprenderé. B. Franklin


 Post-it

Tan sencillo como enganchar un post-it o un papel en el escritorio de clase o de casa. Una buena herramienta para recordar aquellas tareas más importantes, no olvidar apuntar los deberes en la agenda,… es decir, una pequeña «chuleta» que ayudará a organizar el trabajo, a coger buenos hábitos de estudio y a responsabilizarse de las tareas a realizar.

Una buena edad para empezar a hacerlo sería el inicio de la primaria (6-7 años), cuando empiezan a haber los primeros deberes, aumenta la responsabilidad,…

post it 2.png

Estas estrategias las utilicé en el colegio con aquellos niños que tenían dificultades de atención o les costaba más seguir la clase, y fue todo un éxito. Si tenéis, ¡podéis usar post-it de colores y asociar tareas o asignaturas a colores!

post-it


Puntos de libro

El proceso lector no es tan fácil como nos pensamos, requiere del trabajo conjunto de retina y cerebro para la captación de las imágenes de las letras, su agrupación en sílabas y el posterior procesamiento del significado de las palabras.

Un punto de libro con breves indicaciones puede ayudar a crear hábitos de lectura y de comprensión lectora. Para los que se inician en la lectura (5-6 años), se pueden quedar en el punto 3 (indicado en el punto de libro); para los que empiezas a ser pequeños expertos, pueden llegar hasta el 6.

Yo destacaría el punto 3, ya que es le punto dónde los niños hacen el esfuerzo de explicar con sus palabras lo que han entendido, poniendo a trabajar el hemisferio izquierdo. Este comprende el Área de Broca (se activa durante la lectura y el habla), el Área de Wernicke (permite entender lo que leemos) y el Giro angular (vincula el habla con la palabra y su significado).

Resultado de imagen de giro angular

Resultado de imagen de exclamaciónPara ayudar a la comprensión lectora, se puede hacer algún dibujo, se pueden ir subrayando las ideas principales en un color y las palabras que no se entienden en otro color. Esto también servirá para que aprendan a usar el diccionario.

Pero sobretodo, que disfruten de la lectura, que vivan mil vidas a través de los personajes y que dejen volar su imaginación.

punto libro lectura.png

Los puntos de libro también pueden ayudar a hacer ejercicios, como por ejemplo, saber cuáles son los pasos a seguir ante un problema de matemáticas. Se ha de estar muy atento, saber qué nos pide el enunciado, pensar cómo se puede resolver, ponerlo en práctica y repasar aquello que se ha hecho.

punto-libro-ejercicios

¡Descarga los puntos de libro haciendo clik aquí!

Resultado de imagen de exclamaciónDedicándole tiempo a la lectura, estaremos trabajando el incremento de vocabulario, la mejora ortográfica, el perfeccionamiento en la manera de hablar, las habilidades sociales, la capacidad de síntesis, la concentración, la memoria visual y la empatía.

punts de llibre.png


Cartas ortográficas

La memoria visual es un buen recurso para recordar como se escriben las palabras y evitar así, hacer faltas de ortografía, un aspecto que nos lleva de cabeza a padres, profesores, pedagogos,… pero en el fondo, la constancia y el esfuerzo es la fórmula secreta para el éxito.

Dado que siempre hay palabras que cuestan más (v/b, g/j, d/t, acentos,…) ya sea por su complejidad o por su similitud con el catalán (o 2a lengua materna), he creado estas cartas para reforzar las dificultades.

Se trata de unir los 4 bloques de cartas en relación a la palabra. Cuatro maneras que el cerebro tendrá de entender la palabra. Os animo a que hagáis un dibujo estratégico al lado de la palabra del bloque rojo para que sea más visual.

 • Bloque rojo: palabras que más cuestan.
 • Bloque verde: dibujo de la palabra.
 • Bloque azul: descripción de la palabra.
 • Bloque naranja: palabra incompleta a completar.

targetes castella.png

targetes castella 2.png


Guión de trabajo

¿Qué hacen los niños cuando llegan a casa? Merienda, se ponen a ver la tela, se duchan, hacen los deberes,… Desde mi punto de vista, las tareas escolares es lo primero que se tendría que hacer cuando se llega a casa para dejarlo hecho, ¡siempre y cuando se haya merendado antes!

A veces, surge la duda de cuáles son los ejercicios que se habían de hacer, para cuándo eran, qué libro se había de leer,… para que no pase todo esto, es importante que hagan uso de la agenda escolar. Esto es lo que nos aportará:

 • Planificar debidamente los exámenes.
 • Anotar los deberes de cada día.
 • Crear horarios realistas y adaptados a las posibilidades y estilos de vida de cada niño.
 • No caer en la falacia de la planificación (querer abarcar más de lo que sabemos que no podemos abarcar).
 • Incorporar nuevos hábitos de estudio.

A más a más, podéis ayudar a los niños a crear un guión de trabajo (clikad aquí para descargar) como el que yo os propongo. Una pequeña guía sobre qué hacer en cada situación. Lo pueden colgar en un corcho, en la pared de la habitación o dejarlo dentro de la agenda para cuando duden lo puedan consultar y sean más autónomos.

guio-de-treball

¡Podéis imprimir este modelo o crear el vuestro propio con Microsoft Word!

¡Descarga el guión de trabajo haciendo clik aquí!

guión de trabajo.png


Reglas mnemotécnicas

Son trucos o técnicas para recordar conceptos de manera más fácil. Hay factores que ayudan a reforzar los recuerdos. Seguro que os ha pasado alguna vez que escucháis una canción y os viene un recuerdo a la cabeza, o bien con una olor.

Son técnicas que se suelen utilizar en todas las edades, ya sea para aprender aspectos básicos (meses del año) como temarios largos y densos… así que, !vosotros elegís cuando ponerlo en práctica¡

En internet encontraréis muchos ejemplos, yo os propongo algunos pero vosotros podéis inventar todos los que queráis! Un secreto…la clave para tener una buena memoria es descansar bien.

 • Meses del año: usaremos los nudillos para recordar cuántos días tiene cada mes. Los meses en color rosa tienen 31 días, los meses en color naranja tienen 30 días y febrero es la excepción.

meses-del-ano

 • Primera letra:  consiste en coger la primera letra de cada palabra a memoriza y construir una frase con estas iniciales. Como por ejemplo:

reglas


Y recordad lo que dijo Albert Einstein una vez «Todos somos genios, pero si juzgas a un pez por su habilidad trepando árboles, vivirá toda su vida pensando que es estúpido»

 Confiemos, apostemos y apoyemos a los niños. No hablemos de miedos ni de incertidumbre, empujémoslos hacia sus metas. Si creen, y creemos, que lo pueden conseguir, lo conseguirán.

y

2 comentarios sobre “Tècniques d’estudi

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *