Decorem el dia de Sant Jordi

Fa molts i molts anys, en un castell molt llunyà vivia un rei que tenia una filla molt maca. Pels voltants del castell hi vivia un monstruós drac de color verd molt dolent i ferotge que es volia menjar la preciosa donzella.

El rei estava desesperat i va demanar ajuda per matar el drac i salvar la princesa. Un jove i atractiu cavaller anomenat Jordi passava per allà i va lluitar contra el drac, salvant així a la princesa.  El cavaller va matar el drac d’un cop de llança i de la sang de les ferides del drac va nèixer una rosa que el cavaller va donar a la princesa en senyal d’amor. Des de llavors, el cavaller Jordi i la filla del rei van ser molt feliços.

Com tots els catalans sabeu, la Diada de Sant Jordi és un dia molt especial per a tots nosaltres. Un dia per estar en família, amb la parella, amb els amics,…per passejar pels carrers de la vostra ciutat plens de paradetes amb roses i llibres.

Un dia que han de conèixer els més petits de la casa i han de saber per què es celebra, per què les escoles surten al carrer, per què es regalen roses i llibres… I quina millor manera, que creant material i fent activitats de Sant Jordi!

Sant-jordi.gif


Punts de llibre 

Una de les tradicions de Sant Jordi és que la noia regala un llibre al noi i el noi una rosa a la noia. Aquest any podrem regalar el complement perfecte: punts de llibre!

Aquesta és una activitat per deixar volar la imaginació, i des d’edats molt primerènques, els infants ja agafen els llàpis de color per dibuixar. Jo proposo que sigui una activitat per nens/es majors de 3 anys. 

Què treballarem?

 • Fer regals originals per Sant Jordi
 • Com incentivar la lectura a través de la creació de punts de llibre personalitzats
 • Estimular la creativitat creant punts de llibre
 • Desenvolupar la motricitat fina dibuixant

Material que necessitem:

 • Cartolina blanca (Dina A4)
 • Regla
 • Tisores
 • Llàpis (per fer els dibuixos)
 • Rotulador negre de punta fina 0.2 (opcional per si volem repassar el contorn del dibuix)
 • Llàpis de colors

material.png

 

Amb una cartolina A4 podrem fer 6 punts de llibre de les següents mides:

mides punt

Un cop haguem dibuixat el contorn dels punts, els retallarem i ja els podrem començar a dibuixar com més ens agradi. No es tracta de que siguin perfectes, han de ser com nosaltres volguem que siguin!

I sobretot, cal molta creativitat! Podeu enganxar pètals de rosa, escriure dedicatòries, frases motivadores o el vostre nom, pintar-vos els dits i fer ditades, ficar-li colònia per a que faci olor,…tot el que se us passi pel cap serà benvingut!

Jo he dibuixat i pintat a mà alguns punts de llibre i he afegit frases a ordinador. Si us agraden, me’ls podeu demanar per encàrrec i personalitzats! 

rosa

– Col·lecció infantil – 

Pels més peques, un punt de llibre fet per mi, un llapis de color i una plantilla en blanc per a que dibuixin el seu propi!  I molt important! No us oblideu d’escriure el vostre nom en el punt de llibre, és una obra d’art única!

infantil.png

p.infantil.png

nens amb punt.png

Pas a pas…

ocell.png

rosa

– Col·lecció primavera –

pll primavera

primavera.png

rosa

– Col.lecció a llàpis – 

pllapis.png

Pas a pas…

sagrada familia.png

rosa

– Col.lecció noms – 

nombres

rosa

-Punts de llibre personalitzats – 

IMG_20161023_155053.jpg


Complements d’argila

A part dels punts de llibre, podem fer (i si volem regalar) collarets i arracades amb roses fetes d’argila. Als infants els hi encanta empastifar-se les mans, així que l’argila és el material perfecte! Donat que és un material que fàcilment pot anar a la boca, realitzeu-la amb infants majors de 4-5 anys i sempre amb un adult al costat.

Què treballarem?

 • Fer regals originals per Sant Jordi
 • Conèixer noves textures i materials
 • Sentir-se autosuficient utilitzant allò que hem creat
 • Desenvolupar la motricitat fina dibuixant

Material que necessitem:

 • Argila (L’he comprat a la botiga «Abacus» i és d’ús escolar)
 • Pinzell
 • Pintures dels colors que volguem
 • Cordill negre i complements per enganxar les peces (Ho he comprat a la botiga «El Taller», però al Carrer del Call i al Carrer de la Boqueria a Barcelona hi ha moltíssimes botigues)
 • Un escuradents

2016-03-04 12.36.35.jpg

Passos a seguir per fer un collaret:

 1. Agafar una mica d’argila i amb les mans fer una bola (Si veiem que s’asseca el material, podem afegir una mica d’aigua)
 2. Un cop tenim la forma que volem, amb un escuradents anem fent ratlles per anar dibuixant la rosa.
 3. Abans de pintar-la, amb una agulla de cap farem un forat per després poder passar el cordill negre.
 4. Deixem assecar al sol una estona fins que veiem que l’argila està seca.
 5. Pintem la rosa del color que més ens agradi, jo he escollit el vermell. Deixarem assecar i tornarem a passar l’agulla de cap i el cordill negre.

*L’argila que ens sobri l’hem de guardar ben tapada per a que no s’assequi.

proces argila

Passos a seguir per fer unes arracades:

 1. Agafar una mica d’argila i amb les mans fer dues boles iguals (Si veiem que s’asseca el material, podem afegir una mica d’aigua)
 2. Un cop tenim la forma que volem, amb un escuradents anem fent ratlles per anar dibuixant la rosa.
 3. Deixem assecar al sol una estona fins que veiem que l’argila està seca.
 4. Pintem la rosa del color que més ens agradi, jo he escollit el vermell. Deixarem assecar i l’enganxem a la base de l’arracada.

Aquest és el meu resultat. Heu de tenir en compte que quan més grans són els infants, més desenvolupada tenen la capacitat motriu i la coordinació i més definides sortiran les peces.

20160410_144504.jpg

zoom flors.png


 

Roses de paper

Normalment comprem roses i les regalem, jo proposo que les fem nosaltres mateixos! Heu de seguir 8 senzills passos i ja tindreu la vostra pròpia rosa que podreu decorar amb purpurina o pintant-la, com més us agradi. Així com afegir-li al darrere «blu tack» o un troç de celo i enganxar-la a la paret. Donat que utilitzarem tisores, aquesta activitat està proposada per infants majors de 3-4 anys amb ajut d’un adult.

Què treballarem?

 • Fer roses de paper per regalar-les o decorar la casa
 • Millorar la coordinació i la destresa manual
 • Sentir-se autosuficient utilitzant allò que hem creat
 • Potenciar la creativitat

Material que necessitem:

 • Papers o cartolines de colors
 • Cola d’enganxar
 • Un CD
 • Un llapis
 • Unes tisores

material roses.png

Passos ha seguir per fer una rosa de paper:

 1. Dibuixar un cercle amb el CD a la cartolina.
 2. Retallar en cercles amb una amplada d’un cm més o menys, deixant en el centre una petita base.
 3. Començarem a treballar per la punta, no per l’interior
 4. Doblegar la punta.
 5. Tornar a doblegar la punta.
 6. Doblegar per tercer cop la punta.
 7. Comencem a enrotllar el paper de fora a dins.
 8. Un cop arribem a la base, l’enganxem amb cola a la rosa enrotllada.

proces rosa.png

Podeu fer les roses del color que volgueu, a mi m’han quedat així, i a vosaltres?

final rosa

 

Imagen relacionada  I pels petits informàtics de la casa, aquí us deixo un link amb activitats interactives i informació sobre Sant Jordi:

Web sobre Sant Jordi

Imagen relacionada  Per si voleu comprar llibres de segona mà o antics, còmics, revistes,… podeu anar al mercat que posen cada diumenge pel matí al C/Urgell al costat del Mercat de Sant Antoni (Barcelona). 

Mercat de Llibres

Imagen relacionada  Recordeu que els llibres de música també són llibres i els podem regalar. Així que podeu donar un cop d’ull a la botiga «Casa Beethoven» situada a les Rambles de Barcelona

Casa Beethoven

Feliç Sant Jordi a tothom, que us regalin moltes roses i molts llibres!

l

rosa separació.png

l

l

Decoramos el día de Sant Jordi

Hace muchos años, en un castillo muy lejano vivía un rey que tenía una hija muy guapa. Por los alrededores del castillo vivía un monstruoso dragón de color verde muy malvado y violento que se quería comer a la preciosa doncella.

El rey estaba desesperado y pidió ayuda para matar al dragón y salvar a la princesa. Un joven y atractivo caballero llamado Jordi, pasaba por allí y luchó contra el dragón, salvando así a la princesa. El caballero mató al dragón lanzándole una lanza y de la sangre de las heridas, nació una rosa que el caballero dio a la princesa en señal de su amor.  Desde entonces, el caballero Jordi y la hija del rey fueron muy felices.

Como todos los catalanes sabéis, la Diada de Sant Jordi es un día muy especial para todos nosotros. Un día para estar en familia, con la pareja, con los amigos,…para pasear por las calles de vuestra ciudad llenas de paraditas con rosas y libros.

Un día que han de conocer los más pequeños de la casa y han de saber por qué se celebra, por qué las escuelas salen a la calle, por qué se regalan rosas y libros… ¡Y qué mejor manera que creando material y haciendo actividades de Sant Jordi!

Sant-jordi.gif


Puntos de libro 

Una de las tradiciones de Sant Jordi es que la chica regala un libro al chico y el chico una rosa  a la chica. Este año podremos regalar el complemento perfecto: ¡puntos de libro!

Esta es una actividad para dejar volar la imaginación, y desde edades muy tempranas, los niños/as ya cogen los lápices de colores para dibujar. Yo propongo que sea una actividad para niños/as mayores de 3 años. 

¿Qué trabajaremos?

 • Hacer regalos originales para Sant Jordi.
 • Cómo incentivar la lectura a través de la creación de puntos de libro personalizados.
 • Estimular la creatividad creando puntos y dibujando.
 • Desarrollar la motricidad fina dibujando.

Material que necesitaremos:

 • Cartulina blanca (Dina A4)
 • Regla
 • Tijeras
 • Lápiz (para hacer los dibujos)
 • Rotulador negro de punta fina 0.2 (opcional por si queremos repasar el contorno del 
 • Lápices de colores

material.png

Con una cartulina A4 podremos hacer 6 puntos de libro de las siguientes medidas:

mides punt

Una vez hayamos dibujado el contorno de los puntos, los recortaremos y ya los podremos empezar a dibujar como más nos guste. No se trata de que sean perfectos, ¡han de ser como nosotros queramos que sean!

Y sobretodo, hace falta ¡mucha imaginación! Podéis enganchar pétalos de rosa, escribir dedicatorias, frases motivadoras o vuestro nombre, pintaros los dedos y dejar la huella, poner colonia para que haga olor,…¡todo lo que se os pase por la cabeza será bienvenido!

Yo he dibujado y pintado a mano algunos puntos de libro y he añadido frases a ordenador. ¡Si os gustan, me los podéis pedir por encargo y personalizados!

rosa

– Colección infantil – 

Para los más peques, un punto de libro hecho por mi, un lápiz de color y una plantilla en blanco para que dibujen el suyo propio. ¡Y muy importante, no os olvidéis de escribir vuestro nombre en el punto de libro, es una obra de arte única!

infantil.png

p.infantil.png

nens amb punt.png

Paso a paso…

ocell.png

rosa

– Colección primavera –

pll primavera

primavera.png

rosa

– Colección a lápiz – 

pllapis.png

Paso a paso…

sagrada familia.png

rosa

– Colección nombres – 

nombres

rosa

– Puntos de libro personalizados – 

IMG_20161023_155053.jpg


Complementos de arcilla

A parte de los puntos de libro, podemos hacer (y si queremos regalar) collares y pendientes con rosas hechos de arcilla. A los niños/as les encanta mancharse las manos, ¡así que la arcilla es el material perfecto! Dado que es un material que fácilmente puede ir a la boca, realizarlo con niños/as mayores de 4-5 años y siempre con un adulto al lado.

¿Qué trabajaremos?

 • Hacer regalos originales para Sant Jordi.
 • Conocer nuevas texturas y materiales.
 • Sentirse autosuficiente utilizando aquello que hemos creado.
 • Desarrollar la motricidad fina dibujando.

Material que necesitaremos:

 • Arcilla (La he comprado en la tienda «Abacus» y es de uso escolar)
 • Pincel
 • Pinturas de los colores que queramos
 • Cordel negro y complementos para enganchar las piezas ( Lo he comprado en la tienda «El Taller», pero en la Calle del Call y en la Calle de la Boquería de Barcelona hay muchas)
 • Un palillo

2016-03-04 12.36.35.jpg

Pasos a seguir para hacer un collar:

 1. Coger un poco de arcilla y con las manos hacer una bola (Si vemos que se seca el material, le podemos añadir un poco de agua)
 2. Una vez tenemos la forma que queremos, con un palillo vamos haciendo las rallas para ir dibujando la rosa.
 3. Antes de pintarla, con una especie de aguja para collares, haremos un agujero para después poder pasar el cordel negro.
 4. Dejamos secar al sol un rato hasta que veamos que la arcilla está seca.
 5. Pintamos la rosa del color que más nos guste, yo he elegido el rojo. Dejamos secar y volvemos a pasar la aguja y el cordel negro.

*La arcilla que nos sobre la hemos de guardar bien tapada para que no se seque.

proces argila

Pasos a seguir para hacer unos pendientes:

 1. Coger un poco de arcilla y con las manos hacer dos bolas iguales (Si vemos que se seca el material, le podemos añadir un poco de agua.
 2. Una vez tenemos la forma que queremos, con un palillo vamos haciendo las rallas para ir dibujando la rosa.
 3. Dejamos secar al sol un rato hasta que veamos que la arcilla está seca.
 4. Pintamos la rosa del color que más nos guste, yo he elegido el rojo. Dejamos secar y enganchamos la base del pendiente.

Este es mi resultado. Debéis tener en cuenta que cuanto más mayor es el niño/a, más desarrollada tienen la capacidad motriz y la coordinación y más definidas saldrán las piezas.

 

20160410_144504.jpg

zoom flors.png


Rosas de papel

Normalmente compramos rosas y las regalamos, propongo que las hagamos nosotros mismos. Debéis seguir 8 sencillos pasos y ya tendréis vuestra propia rosa que podréis decorar con purpurina o pintarla, como más os guste. Así como añadirle detrás un poco de «blu tack» o un trozo de celo y colgarla en la pared. Dado que utilizamos tijeras, esta actividad está propuesta para niños/as mayores de 3-4 años con ayuda de un adulto.

¿Qué trabajaremos?

 • Hacer rosas de papel para regalarlas o decorar la casa
 • Mejorar la coordinación y la destreza manual
 • Sentirse autosuficiente utilizando aquello que hemos creado
 • Potenciar la creatividad

Material que necesitamos:

 • Papeles o cartulinas de colores
 • Cola de enganchar
 • Un CD
 • Un lápiz
 • Unas tijeras

material roses.png

Pasos ha seguir para hacer una rosa de papel:

 1. Dibujar un círculo con el CD en la cartulina.
 2. Recortar en círculos con una anchura de un cm más o menos, dejando en el centro una pequeña base.
 3. Empezaremos a trabajar por la punta, no por el interior.
 4. Doblamos la punta.
 5. Volvemos a doblar la punta.
 6. Doblamos por tercera vez la punta.
 7. Empezamos a enrollar el papel de fuera a dentro.
 8. Una vez llegamos a la base, la enganchamos con cola a la rosa enrollada.

proces rosa.png

Podéis hacer las rosas del color que queráis, a mi me han quedado así, ¿y a vosotros?

final rosa

Imagen relacionada  Y para los peques informáticos de la casa, aquí os dejo un link con actividades interactivas e información sobre Sant Jordi:

Web sobre Sant Jordi

Imagen relacionada  Por si queréis comprar libros de segunda mano o antiguos, cómics, revistas,… podéis ir al mercado que ponen cada domingo por la mañana en la C/Urgell al lado del Mercado de Sant Antoni (Barcelona).      

Mercado de Libros

Imagen relacionada  Recordad que los libros de música también son libros y los podemos regalar. Así que podéis visitar la tienda «Casa Beethoven» situada en las Ramblas de Barcelona.        

Casa Beethoven

ñ

¡Feliz Sant Jordi a todos, que os regalen muchas rosas y muchos libros!

Fl

2 comentarios sobre “Decorem el dia de Sant Jordi

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *