Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

L’endemà dels més petits


PROGRAMA L'ENDEMÀ DELS MÉS PETITS

L’endemà dels més petits és un programa de ràdio creat per mi que sorgeix de la inquietut d’explicar el que penso sobre diversos temes relacionats amb l’educació, la família, la psicologia, la societat actual en vers als infants,…

Pels qui no veu tenir l’oportunitat d’escoltar el programa en directe, us deixo la versió escrita de les parts més importants dels 5 programes de la primera temporada.

RÀDIO

logo casa L’autisme: música i material pedagògic

Fa uns anys vaig tenir la oportunitat de conèixer a la Laia, la fundadora de l’Associació Mira’m, especialistes en TEA i grans professionals que fan molt per a que els infants amb Autisme aconsegueixin la màxima adaptació possible en els entorns familiar, escolar i social, i vaig conèixer a un dels nois amb autisme que ella portava des que ell era ben petit. Vaig poder ser professora seva de piano a l’Escola de Música Cristina Blasi (on jo he estudiat), i a partir d’aquell moment vaig començar a entendre el que era l’autisme.

La música, per a mi, és una de les millors teràpies que hi ha. Permet a l’infant transmetre el que sent, expressar-se, canalitzar sentiments, regular la pròpia conducta…i ens permet a nosaltres conèixer-lo, saber si està nerviós en funció de la força amb que toca el piano, saber quin tipus de melodia el relaxa més, saber quins són els seus punts dèbils i forts a treballar i reforçar, és a dir, ens permet empatitzar amb ell. Així com preveure com actuarà i saber com captar la seva atenció i reconduir la situació. Quan es dóna el cas de que la comunicació i l’àmbit social ha quedat afectat, la música és una bona via de comunicació entre l’infant amb autisme i nosaltres.

De manera paral·lela a la música, m’agradaria afegir la importància d’estimular i estructurar el seu món a través d’estímuls visuals, és a dir: de material. Un material que ha de ser molt visual, estructurat, amb colors vius, senzill (per evitar confusions), interactiu i a poder ser, que contingui dibuixos semblants a la realitat per a que puguin crear associacions d’idees.

Ja per acabar, m’agradaria recalcar que és important no oblidar que, tot i ser persones acompanyades pel nom “d’autisme”, no deixen de ser persones amb sentiments, que veuen i escolten, que tenen motivacions i inquietuds, que tenen dies bons i dies dolents. I que de la mateixa manera que cada un de nosaltres és diferent, ells també, i hem d’atendre a aquestes diferències individuals i no ficar a tothom en el mateix sac.


 

logo casa La part  emocional dels infants

Cada cop més, veig infants que llencen la tovallola abans de temps, que es mostren insegurs i desmotivats. I generalment tot això es reflexa en l’àmbit escolar, en els estudis. No m’atreviria a dir quina pot ser la causa perque en cada cas és diferent, però sí que puc dir què podem fer per reforçar tot això. A l’escola ho treballen,  però no ho podem deixar tot en mans de l’escola, des de casa hem de fer l’esforç de compenetrar-nos amb l’escola per ajudar als infants.

Des del meu punt de vista, el recolzament parental des d’una edat molt primerenca, genera en l’infant una base de seguretat i de confiança en ell mateix que l’ajudarà, favorablement, en el seu desenvolupament. I qui millor que els pares, el centre d’atenció dels fills, per transmetre aquests valors. Se’ls ha de recolzar en les decisions que prenguin, i amb això no dic que se’ls hagi de consentir, ni molt menys, però han de saber que tenen el recolzament dels pares tant si escullen bé com si escullen malament. I premiar l’esforç d’haver-ho intentat, d’haver caigut i d’haver-se aixecat. Perque l’error i no haver-ho aconseguit no s’ha de veure com un fracàs, és simplement la conseqüència d’haver-se atrevit a intentar-ho.

Si construïm una personalitat forta i segura estarem vetllant per l’autoestima de l’infant, que no deixa de ser la capacitat d’estimar-se a un mateix, de valorar-se i no deixar-se trepitjar per ningú, i de tenir la temprança i la força per  superar obstacles. I en aquells casos que, des del punt de vista de l’adult el problema de l’infant  és «una tonteria», no l’hem de fer veure així, perque per a l’infant és tot un món i no l’hem d’avergonyir ni restar-li importància, hem de parlar amb ell i entendre com veu el problema, posar-nos en el seu lloc. D’aquesta manera també estarem transmetent el valor de l’empatia i reforçant l’autoestima.

De la mateixa manera que aprenen a llegir i escriure, també han d’aprendre tot  això  que comento, que a vegades va a contracorrent de com funciona la societat. Vivim en una societat que evoluciona molt ràpid (la famosa obsolescència programada), que ens ho dóna tot al moment i no ens obliga a tenir paciència. Per això crec que ho hem de treballar a casa, treballar que per obtenir bons resultats, hem d’esperar i treballar dia a dia. D’aquí naixerà, per a mi, la cultura de l’esforç, la capacitat d’esforçar-se, de motivar-se, de marcar-se objectius, reptes personals i de sortir de l’àrea de confort, que és el que els farà aprendre.


 

logo casa Activitats que estimulen la ment

A vegades ens trobem amb que els infants memoritzen i no apliquen la lògica i en alguns casos, no entenen el que estan fent. Per això és important canviar el sentit de les activitats i treballar utilitzant diferents estratègies per a que ho vegin des d’altres punts de vista, raonin i apliquin la lògica per resoldre-ho. D’aquesta manera evitem que, per rutina i memorització, solucionin les activitats.

Primer de tot, jo proposo que el material que nosaltres creem o utilitzem sigui molt visual, amb dibuixos sempre que es pugui per crear vincle amb el concepte corresponent. A poder ser, que la temàtica de les activitats sigui motivadora, que permeti utilitzar-se en sentits diferents (evitar la pregunta-resposta) i on puguin interactuar 2 persones o més.

Podem crear activitats de relacionar imatges amb les seves paraules corresponents, per treballar la rapidesa i l’agudesa visual, els reflexos i millorar l’agilitat d’associació imatge-grafia i grafia-imatge. Una manera d’aplicar la lògica i la deducció és utilitzar conceptes del dia a dia com poden ser les pel·lícules, podem demanar a l’infant que a través de la imatge de la pel·lícula dedueixi el títol en anglès. O al inrevés, a través del títol, endevini de quina pel·lícula es tracta. Així treballem punts de vista diferents.

Un aspecte important és treballar a través dels interessos de l’infantja que permet atreure la seva atenció i incentivar la motivació per l’activitat. I sempre que puguem, deixem que els infants també proposin maneres de jugar, us sorprendrà la capacitat d’imaginació que tenen! Una altra manera interessant de treballar és donar estratègies al nen o nena per a que recordi les paraules en anglès i en cas que se li oblidin, tingui les eines necessàries per recordar-les. Així com treballar amb la música, proposo ensenyar cançons que ajudin a recordar conceptes, així estarem estimulant diferents zones del cervell.

M’agradaria acabar recalcant la importància de realitzar activitats que tinguin un sentit, una utilitat i faci que els infants siguin més autònoms dia a dia.


logo casa Imaginació al poder

L’espai d’avui tractarà sobre l’art, sobre la música, sobre les manualitats, sobre tota expressió artística relacionada amb els nenes i nenes.

Considero que a la societat d’avui en dia encara no se li dóna el valor suficient. Però és un gran canal de comunicació i expressió de sentiments i un gran canal per potenciar la imaginació i la creativitat. Hem de donar als nens/es la oportunitat de que es deixin anar, de que creïn, de que inventin, de que potenciïn el joc simbòlic…de que trobin la seva manera d’expressar-se i de mostrar-nos com són i com es senten. La manera de vestir, de pentinar-se, de decorar l’habitació…és un petit reflex de la personalitat, i com a tal, hem de reforçar aquest aspecte, o reconduir-lo en cas que calgui.

Cada nen/a ha de trobar el seu espai de confort, ha d’aprendre a gestionar-se, a canalitzar els sentiments i a tranquil·litzar-se. I una manera de fer-ho és a través del dibuix, ja que pintem allò que inconscientment volem transmetre i sentim, és una manera d’exterioritzar allò que ens passa per dins. És un moment de concentració, de relaxació, un moment on la imaginació flueix. Però també un moment per treballar la gestió de l’espai i la motricitat fina.  Un bon complement a tot això és el ball, la dansa, l’expressió corporal. Una altra manera d’expressar-se, de mostrar-se al món i d’interactuar. Normalment quan et dediques a un estil de ball en concret formes part d’un equip, i és interessant formar part d’aquesta dinàmica de grup, ja que aprens a conviure, a tractar persones, treballes la part social i estimules la fluïdesa de la parla. I paral·lelament a la dansa, està la música: tocar un instrument o cantar. Tenir la capacitat d’afinar una nota, llegir una partitura, seguir el ritme d’una peça o emocionar-se a l’escoltar una cançó. Per mi els infants que des de petits formen part del món de la música, desenvolupen una sensibilitat especial.

I a part del dibuix i de la música, podem treballar estimulant els sentits, fent manualitats amb diversos materials com la gelatina, l’ argila, la plastilina o l’escuma. De manualitats hi ha la tira! I són una molt bona excusa per passar els caps de setmana en família a casa.

I…qui sap, potser ens trobem amb un nou Dalí, David Copperfiel o Mozart. Crec que el que hem de fer és acompanyar i ajudar als infants a potenciar els seus punts forts. Però sobretot, hem de trobar el geni que porten dins, perque tots en porten un.


 

logo casa Un sol pack: escola i família

El tema d’avui sorgeix del Treball de Final de Grau que vaig fer a la carrera de pedagogia. Tractava sobre “La influència de l’ambient familiar en el rendiment acadèmic de l’infant”. El meu objectiu era saber si la implicació i el suport familiar influenciava en el rendiment escolar dels infants, en els hàbits d’estudi i en la responsabilitat. Degut als recursos que tenia, la mostra va ser molt petita i poc representativa, però suficient per poder afirmar les conclusions que s’havien extret d’altres estudis: sí, l’ambient familiar, el nucli familiar, influeix en el rendiment escolar dels infants.

I no només el que coneixem per notes, sinó la responsabilitat de fer els deures o les tasques encomanades, la polidesa amb que es tracta el material, la puntualitat alhora d’arribar a l’escola, l’actitud vers els mestres i companys, el saber estar,…un cúmul d’aspectes que s’han d’anar treballant de manera paral·lela tant a l’escola com a casa.

Per mi és important evitar les presses, ser organitzats a casa i tenir temps per a cada cosa (per berenar, per fer deures, per jugar, etc.). Crear hàbits d’estudi i saber que quan toca fer deures toca fer deures, i que quan toca jugar toca jugar i no pensar en els deures. Tot té el seu moment i el seu espai. Hem de poder crear un espai de tranquil·litat i concentració, sense distraccions, per a fer els deures. Evitar tenir a prop la televisió, l’ordinador, els jocs,…així com poca llum, un seient incòmode. Intentem que sigui un espai agradable i confortable, tot afavorirà a la qualitat de les tasques escolars quan aquestes es realitzin.

Família i escola han de treballar en una única direcció, agafats de la mà i de manera coherent. Accions com anar a una reunió de pares, assistir al festival de fi de curs, participar en les excursions, en els Jocs Florals o altres activitats que desenvolupi el centre, ajudarà a cohesionar aquesta relació. És important que els pares coneguin l’opinió dels mestres i que els mestres coneguin l’opinió dels pares, que intercanviïn dubtes i punts de vista, i que si hi ha problemes busquin solucions unànimes. I durant aquest procés, si hi ha èxits s’han de reforçar. Ja que tant important és posar el focus d’atenció en els problemes com en els èxits. Potser donem per alt aquests aspectes però no parlem només d’ensenyar, sinó d’educar; d’acompanyar a persones a ser autònomes i madures i a desenvolupar la seva part emocional, cognitiva, social i motriu.

M’agradaria concloure dient que l’escola i la llar han de ser espais d’afecte, d’ajut, d’orientació i de suport, espais on tots eduquen i tots són educats.

+

linia- casa separadora

ñ

L’endemà dels més petits es un programa de radio creado por mi que surge de la inquietud de explicar lo que pienso sobre varios temas relacionados con la educación, la familia, la psicología, la sociedad actual en relación con la infancia,…

Para los que no hayáis tenido la oportunidad de escuchar el programa en directo, os deja la versión escrita de las partes más importantes de los 5 programas de la primera temporada.

RÀDIO

logo casa El autismo: música y material pedagógico

Hace unos años tuve la oportunidad de conocer a Laia, la fundadora de la Asociación Mira’m, especialistas en TEA y grandes profesionales que hacen mucho para que los niños/as con Autismo consigan la máxima adaptación posible en los entornos familiar, escolar y social, y conocí a un chico con autismo que ella llevaba hacía años. Pude ser su profesora de piano en la Escuela de Música Cristina Blasi (dónde yo he estudiado) y a partir de ese momento, empecé a entender qué era el Autismo.

La música, para mi, es una de las mejores terapias que hay. Permite al niño/a transmitir lo que siente, expresarse, canalizar sentimientos, regular la propia conducta,…y nos permite a nosotros conocerlo, saber si está nervioso en función de la fuerza con la que toca el piano, saber qué tipo de melodía le relaja más, saber cuáles son sus puntos débiles y fuertes a trabajar y reforzar, es decir, nos permite empatizar con él. Así como preveer cómo actuarà y saber cómo captar su atención y reconducir la situación. Cuando se da el caso de que la comunicación y el ámbito social ha quedado afectado, la música es un buen camino de comunicación entre el niño/a con Autismo y nosotros.

De manera paralela a la música, me gustaría añadir la importancia de estimular y estructurar su mundo a través de estímulos visuales, es decir: de material. Un material que ha de ser muy visual, estructurado, con colores vivos, sencillo (para evitar confusiones), interactivo y a poder ser, que contenga dibujos parecidos a la realidad para que puedan crear asociaciones de ideas.

Ya para acabar, me gustaría recalcar que es importante no olvidar que, todo y ser personas acompañadas por el nombre de «Autismo», no dejan de ser personas con sentimientos, que ven y escuchan, que tienen motivaciones e inquietudes, que tienen días buenos y días malos. Y que de la misma manera que cada uno de nosotros es diferente, ellos también, y hemos de atender a estas diferencias individuales y no poner a todo el mundo en el mismo saco.


 

logo casa La parte emocional de los niños/as

Cada vez más, veo niños/as que tiran la toalla antes de tiempo, que se muestran inseguros y desmotivados. Generalmente todo esto se refleja en el ámbito escolar, en los estudios. No me atrevería a decir cuál puede ser la causa porque en cada caso es diferente, pero sí que puedo decir qué podemos hacer para reforzar todo esto. En el colegio se trabaja, pero no lo podemos dejar todo en manos del colegio, desde casa hemos de hacer el esfuerzo de compenetrarnos con el colegio para ayudar a los niños/as.

Desde mi punto de vista, el soporte parental desde una edad muy temprana, genera en el niño/a una base de seguridad y de confianza en él mismo que le ayudará, favorablemente, en su desarrollo. Y quién mejor que los padres, el centro de atención de los hijos, para transmitir estos valores. Se les ha de apoyar en las decisiones que tomen, y con esto no digo que se les haya de consentir todo, ni mucho menos, pero han de saber que tienen en apoyo de los padres tanto si escogen bien como si escogen mal. Y premiar el esfuerzo de haberlo intentado, haber caído y haberse levantado. Porque el error y no haberlo conseguido no se ha de ver como un fracaso, es simplemente la consecuencia de haberse atrevido a intentarlo.

Si construimos una personalidad fuerte y segura, estaremos velando por la autoestima de los niño/as, que no deja de ser la capacidad de quererse a uno mismo, de valorarse y de no dejarse pisar por nadie, y de tener la templanza y la fuerza para superar obstáculos. Y en esos casos que, desde un punto de vista del adulto el problema del niño/a es «una tontería», no lo hemos de hacer ver así, porque para el niño/a es todo un mundo y no se ha de avergonzar por ello, hemos de hablar con él/ella y entender cómo ve el problema, ponernos en su lugar. De esta manera también estaremos transmitiendo el valor de la empatía y reforzando la autoestima.

De la misma manera que aprenden a leer y escribir, también han de entender todo esto que comento, que a veces va a contracorriente de como funciona la sociedad. Vivimos en una sociedad que evoluciona muy rápido (la famosa obsolescencia programada), que nos lo da todo al momento y no nos obliga a tener paciencia. Por eso creo que lo hemos de trabajar en casa, trabajar que para obtener buenos resultados, hemos de espera y trabajar día a día. De aquí nacerá, para mi, la cultura del esfuerzo, la capacidad de esforzarse, de motivarse, de marcarse objetivos, retos personales y de salir del área de confort, que es lo que les hará aprender.


logo casa Actividades que estimulan la mente

A veces nos encontramos con que los niños/as memoriza y no aplican la lógica, y en algunos casos, no entienden lo que están haciendo. Por eso es importante cambiar el sentido de las actividades y trabajar utilizando diferentes estrategias para que lo vean desde otros puntos de vista, razonen y apliquen la lógica para resolverlo. De esta manera evitamos que, por rutina y memorización, solucionen las actividades.

Primero de todo, yo propongo que el material que creemos o utilicemos sea muy visual, con dibujos siempre que se pueda para crear vínculo con el concepto correspondiente. A poder ser, que la temática de las actividades sea motivadora, que permita utilizarse en sentidos diferentes (evitar pregunta-respuesta) y donde puedan interactuar 2 personas o más.

Podemos crear actividades de relacionar imágenes con sus palabras correspondientes, para trabajar la rapidez y agudeza visual, los reflejos y mejorar la agilidad de asociación imagen-grafía y grafía-imagen. Una manera de aplicar la lógica y la deducción es utilizar conceptos del día a día como pueden ser las películas. Podemos pedir al niño/a que a través de la imagen de la película, deduzca el título en inglés. O al revés, a través del título, acierte de qué película se trata. Así trabajamos puntos de vista distintos.

Un aspecto importante es trabajar a través de los intereses del niño/a, ya que permite atraer su atención e incentivar la motivación por la actividad. Y siempre que podamos, dejemos que el niño/a también proponga maneras de jugar, ¡nos sorprenderá la capacidad de imaginación que tienen! Otra manera interesante de trabajar es dar estrategias para que recuerden las palabras en inglés y en caso que las olviden, tengan las herramientas necesarias para recordarlas. Así como trabajar con la música, propongo enseñar canciones que ayuden a recordar conceptos, así estaremos estimulando diferentes zonas del cerebro.

Me gustaría acabar recalcando la importancia de realizar actividades que tengan un sentido, una utilidad y hagan que los niños/as sean más autónomos día a día.


 

logo casa Imaginación al poder

El espacio de hoy tratará sobre el arte, la música, las manualidades…sobre toda expresión artística relacionada con los niños y niñas.

Considero que en la sociedad actual todavía no se le da el valor suficiente. Pero es un gran canal de comunicación y expresión de sentimientos y un gran canal para potenciar la imaginación y la creatividad. Hemos de dar a los niños/as la oportunidad de que se dejen ir, de que creen, de que inventen, de que potencien el juego simbólico,…de que encuentren la manera de expresarse y de mostrarse como son y como se sienten. La manera de vestir, de peinarse, de decorar la habitación,…es un pequeño reflejo de la personalidad, y como tal, hemos de reforzar estos aspectos, o reconducirlos en el caso de que haga falta.

Cada niño/a ha de encontrar su espacio de confort, ha de aprender a gestionarse, a canalizar los sentimientos y a tranquilizarse. Y una manera de hacerlo es a través del dibujo, ya que pintamos todo aquello que inconscientemente queremos transmitir y sentimos, es una manera de exteriorizar aquello que nos pasa por dentro.

Es un momento de concentración, de relajación, un momento donde la imaginación fluye. Pero también un momento para trabajar la gestión del espacio y la motricidad fina. Un buen complemento a todo esto es el baila, la expresión corporal. Otra manera de expresarse, de mostrarse al mundo e interactuar. Normalmente cuando te dedicas a un estilo de baile en concreto, formas parte de un equipo, y es interesante formar parte de esta dinámica de grupo, ya que aprendes a convivir, a tratar personas, trabajas la parte social y estimulas la fluidez del habla. Y paralelamente al bailes, está la música: tocar un instrumento o cantar. Tener la capacidad de afinar una nota, leer una partitura, seguir el ritmo de una pieza o emocionarse escuchando una canción. Para mi los niños/as que desde pequeños forman parte del mundo de la música, desarrollan una sensibilidad especial.

Y a parte del dibujo y de la música, podemos trabajar estimulando los sentidos, haciendo manualidades con varios materiales como la gelatina, la arcilla, la plastelina o la espuma. De manualidades hay la tira, y son una muy buena excusa para pasar los fines de semana en familia.

Y…quien sabe, quizás nos encontramos con un nuevo Dalí, David Copperfiel o Mozart. Creo que lo que hemos de hacer es acompañar y ayudar a los niños/as a potenciar sus puntos fuertes. Pero sobretodo, hemos de encontrar el genio que llevan dentro, porque todo llevan uno.


logo casa Un solo pack: escuela y familia

El tema de hoy surge del Trabajo de Final de Grado que hice para la carrera de pedagogía. Trataba sobre «La influencia del ambiente familiar en el rendimiento académico del niño/a». Mi objetivo era saber si la implicación y el soporte familiar influenciaba en el rendimiento escolar, en los hábitos de estudio y en la responsabilidad. Debido a los recursos que tenía, la muestra fue pequeña y poco representativa, pero suficiente para poder afirmar las conclusiones a las que se había llegado en otros estudios: sí, el ambiente familiar, el núcleo familiar, influye en el rendimiento escolar de los niño/as.

Y no sólo lo que conocemos por notas, sino la responsabilidad de hacer los deberes o  las tareas requeridas, la calidad con que se trata el material, la puntualidad, la actitud hacia los profesores y compañeros, el saber estar,…un cúmulo de aspectos que se han de ir trabajando de manera paralela tanto en la escuela como en casa.

Para mi es importante evitar las prisas, ser organizados en casa y tener tiempo para cada cosa (para merendar, hacer los deberes, jugar,..) Crear hábitos de estudio y saber que cuando toca hacer deberes, toca hacer deberes, y que cuando toca jugar toca jugar y no pensar en los deberes. Todo tiene su momento y su espacio. Hemos de poder crear un espacio de tranquilidad y concentración, sin distracciones para hacer los deberes. Evitar tener cerca una tele, el ordenador, los juegos,… así como poca luz o un asiento incómodo. Intentemos que sea un espacio agradable y confortable, todo ayudará a la calidad de las tareas escolares cuando estas se realicen.

Familia y escuela han de trabajar en una única dirección, cogidos de la mano y de manera coherente. Acciones como ir a una reunión de padres, asistir al festival de final de curso, participar en las excursiones, en los Juegos Florales o otras actividades que desarrolle el centro, ayudará a cohesionar esta relación. Es importante que los padres conozcan la opinión de los profesores y que los profesores conozcan la opinión de los padres, que intercambien dudas y puntos de vista, y que si hay problemas, busquen soluciones unánimes. Y durante este proceso, si hay éxitos se han de reforzar. Ya que tan importante es poner el foco de atención en los problemas como en los éxitos. Quizás damos por alto estos aspectos, pero no hablamos sólo de enseñar, sino de educar; de acompañar a personas a ser autónomas y maduras y a desarrollar su parte emocional, cognitiva, social y motriz.

Me gustaría concluir diciendo que la escuela y el hogar han de ser espacios de afecto, de ayuda, de orientación y de soporte, espacios donde todos educamos y todos somos educados.

l