Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

6 maneres de preparar el Nadal

Ja s’apropa el nadal, i amb ell, els torrons, les neules, els polvorons, els menjars familiars, el «caga tió», els reis, l’anunci de la loteria i de Freixenet, decorar la casa, posar el pessebre,..però sobretot arriba la il·lusió i la màgia d’aquestes festes. Una bona manera d’incentivar aquest sentiment i preparar el Nadal, és ser partícep d’ell.

En aquesta publicació aprendrem què podem fer per preparar amb els infants a casa el Nadal. Comencem!

adornos-campana-navidad

Una de les primeres activitats que podem fer a casa és escriure postals de Nadal, una tradició molt maca però que s’està perdent. L’objectiu d’escriure o fer postals de Nadal és desitjar les bones festes a tots aquells que estimem: familiars, amics i amigues, veïns,… i que ells ens desitgin el mateix.

Jo proposo fer i escriure les postals, però si les voleu comprar fetes, hi ha moltes ONG’s, com la Creu Roja o Intermon Oxfam, que en venen de molt maques.

Per a tots els que tingueu ganes de fer-ne’n, el material que necessiteu és aquell que vulgueu utilitzar, no n’hi ha un d’estipulat. Excepte el material base: la cartolina.

FOTO TITOL.png
Retoladors daurats i platejats, cel.los de colors, tampons, cartolines llises i brillants i altres accessoris per fer petits detalls.

Primer prendrem una postal com a referent i resseguirem els marges a sobre de la cartolina. Si no tenim postals d’altres anys, les mides són 17×23. D’una cartolina gran, es poden fer 6 postals d’aquesta mida. És la mida estàndard de postals, així que ens serà molt fàcil trobar sobres.

mida postal.png

Després de retallar totes les postals, només cal deixar volar la imaginació i decorar-les com més ens agradin. Us proposo tres models diferents:

postals 2postalsUn cop fetes les postals, queda el més important, posar-les en un sobre, escriure el remitent, el destinatari i col·locar el segell. Podem treballar aquests aspectes amb els nens/es: preguntar-los perquè s’ha d’escriure la nostra direcció en el remitent, què significa el Codi Postal, què passaria si no fiquéssim segell, on van a parar les cartes,…Poden aprendre molt d’un mitjà de comunicació imprescindible en el passat, quan encara no existien els telèfons mòbils ni internet.

I recordeu, heu d’enviar les postals de tal manera que arribin abans del 24 de desembre, el dia de Nit Bona. Ara ja no es dóna aquesta situació, però abans hi havia tanta gent que enviava postals, que per la televisió deien que s’enviessin amb antelació per a que arribessin abans del dia de Nadal.

guirnalda

Pels més llaminers de la casa, la següent activitat us encantarà: fer magdalenes de NadalLa recepta és molt senzilla i la poden fer els infants pràcticament sols, excepte quan facin ús del forn que necessitaran l’ajuda d’un adult.

Els ingredients necessaris són (mides en gots de iogurt) :

 • 3 ous
 • 3 gots de farina de força
 • 1,5 gots de sucre
 • 0,5 gots d’oli de Girasol
 • 1 iogurt
 • 1,5 sobres de llevat
 • Pell ratllada de llimona
 • Sucre glaç
 • Extres: xocolata, poma, melmelada, panses,…

Es barregen bé tots els ingredients i s’avoca la massa als motlles. Si no en tenim de nadal, un simple motlle vermell amb una mica de sucre glaç per sobre ja donarà sensació de nadal. Estaran al forn durant aproximadament 30 min. a 180º.

És una bona activitat per a que els nens/es coneguin els diferents ingredients (les seves textures, olors, colors…) i els estris de cuina a utilitzar.

magdalenes 2

Ja tenim postres per Nit Bona, Nadal, Sant Esteve, Nit Vella, Any Nou o Reis,…sempre és un bon moment per menjar dolços!

guirnalda

El que no pot faltar en una casa durant aquestes festes, és un arbre de Nadal ple de boles, espumillons i llums. Així com decoració feta per nosaltres, podem fer figures d‘argila per l’arbre.

Per mi una de les millors activitats ja que implica empastifar-se les mans d’argila, un material molt semblant al fang. Així que millor que tingueu a mà un bon davantal i unes estovalles per la taula, els cabells ben recollits i les mànigues arremangades.

A part de l’argila, els materials que he utilitzat són:

material 3.png
Un motlle rodó i un en forma d’arbre, pintures, un pinzell, un rodet, escuradents, cordill marró i purpurina.

Considero important que aprofitem el material que tenim a casa i reciclem tot allò possible. Si no teniu un motlle rodó, podeu utilitzar un pot de vidre d’una mida semblant, no cal que el compreu.

Un cop tinguem tot el material, cal agafar una mica d’argila i donar-li forma, evitant forats i esquerdes. Perque no ens passi això, cal moldejar ràpid el material i crear una base gruixuda per a que no se’ns trenqui. Si se’ns trenca, podem mullar amb una mica d’aigua el material. A continuació, fem un forat a la part superior per on passarem el cordill marró i tallem l’argila segons la forma que vulguem (rodona, arbre,…) i li fem el dibuix pertinent. Jo l’he fet com si fos un floc de gel, les línies estan fetes amb escuradents.

decoració

Un cop l’argila s’hagi assecat (al sol o al forn), la podem pintar del color que vulguem. Ho deixem assecar i per acabar li col·loquem el cordill i la purpurina per acabar de decorar.

collage

Com sempre dic, imaginació al poder! Com veureu, hi ha altres figures d’argila, com un Pare Noel o un Ninot de Neu. Podeu fer tot el que se us passi pel cap. Fins i tot, podeu fer figures pel pessebre. D’aquesta manera estem treballant la motricitat fina i estimulem el cerebel i l’escorça cerebral motora, les parts del cervell encarregades d’aquesta funció.

Així que, ja ho tenim tot llest per decorar l’arbre!

guirnalda

I què seria del Nadal sense nadales? D’aquelles cançons que sentim cantar a les escoles, a casa, pel carrer,…Us proposo que creem un cançoner de Nadal, on cadascú de vosaltres pot afegir les nadales que més li agradin, jo n’he preparat 8.

Un conjunt de cançons populars catalanes i castellanes per mantenir les tradicions i no perdre la música de la nostra terra. De manera indirecta, estarem treballant amb els més petits, aspectes de la música com el ritme i l’afinació.

Us penjo les imatges en format digital per a que ho pugueu imprimir.             Clikeu a sobre per fer-les més grans. 

cançoner de nadal

En relació a la música, aquí us deixo un link d’interès sobre els efectes de la música en els infants: http://quetescuchen.com/efectos-de-la-musica-en-el-cerebro-de-los-ninos/

guirnalda

Per aquestes festes ens agrada fer regals, embolicar el que hem comprat, decorar els paquets…i per què no fer-ho nosaltres? Podem crear targetes pels regals! Així seran més personals i tindran una petita dedicatòria o escrit.

Aquesta és la base que he creat, us la podeu descarregar per a que els més petits de la casa escriguin o dibuixin el que més els hi agradi:

targeta 11

Us proposo 10 targetes fetes per mi però vosaltres les heu de fer com més us agradi.

targeta 1targeta 3

targeta 4targeta 6

targeta 7targeta 9

targeta 2targeta 5

targeta 10targeta 8

etiquetes

Un cop haguem creat la nostra targeta, només caldrà foradar el cercle per passar un cordill. Tot i ser una activitat senzilla pels nens/es, estaran entretinguts dibuixant i veuran que els regals no tenen perquè tenir únicament un valor material, poden anar acompanyats de detalls personals amb un valor afegit.

guirnalda

Ja tenim les postals, la decoració per l’arbre, les etiquetes…. només ens queda fer capses de regal! Podem fer capses de diferents mides en funció del que volguem regalar. Una altra manera de treballar la motricitat fina i la imaginación amb els nens/es i de donar-li un toc personal als regals.

capses

Us recomano que utilitzeu cartolines de colors clars, així els nens/es podran dibuixar a sobre i fer dedicatòries. A continuació us explico com fer les capses, una manera molt sencilla per a que els infants ho puguin fer sols.

com fer capsa

Ara sí que sí, ho tenim tot llest per donar la benvinguda al Nadal.

Només em queda desitjar-vos bones festes!

felicitació nadal

l

l

6 maneras de preparar la Navidad

Ya se acerca la Navidad, y con ella, los turrones, los barquillos, los polvorones, las comidas familiares, el «Tió» (tradición catalana), los reyes, el anuncio de la lotería y de Freixenet, decorar la casa, poner el Belén,… pero sobretodo, llega la ilusión y la magia de estas fiestas. Una buena manera de incentivar este sentimiento y prepara la navidad, es ser partícipe de ella.

En esta publicación aprenderemos qué podemos hacer para preparar, con los más pequeños de la casa, la Navidad. ¡Empezamos!

adornos-campana-navidad

Una de las primeras actividades que podemos hacer en casa es escribir postales de navidad, una tradición muy bonita pero que se está perdiendo. El objetivo de escribir o hacer postales de Navidad, es desear unas buenas fiestas a todos aquellos a los que queremos: familia, amigos, vecinos,… y que ellos nos deseen lo mismo.

Yo propongo hacer y escribir las postales, pero si las queréis comprar hechas, hay muchas ONG’s como la Cruz Roja o Intermon Oxfam que venden de muy chulas.

Para todos los que tengáis ganas de hacer postales, el material que necesitáis es aquel que queráis utilizar, no hay uno estipulado. Excepto el material base: la cartulina.

FOTO TITOL.png
Rotuladores dorados y plateados, celos de colores, tampones, cartulinas lisas y brillantes y otros accesorios para hacer pequeños detalles.

Primero tomamos una postal como referente y reseguimos los márgenes encima de la cartulina. Si no tenemos postales de otros años, las medidas son 17×23. De una cartulina grande, se pueden hacer 6 postales de esta medida. Es el tamaño estándar de postal, así que nos será fácil encontrar sobres.

mida postal.png

Después de recortar todas las postales, sólo hace falta dejar volar la imaginación y decorarlas como más nos guste. Os propongo tres modelos diferentes:

postals 2postals

Una vez hechas las postales, queda lo más importante, ponerlas dentro del sobre, escribir el remitente, el destinatario y colocar el sello. Podemos trabajar todos estos aspectos con los niños/as: preguntarles por qué se ha de escribir nuestra dirección en el remitente, qué significa el Código Postal, qué pasaría si no pusiéramos sello, dónde van a parar las cartas,… Podemos aprender mucho de un medio de comunicación imprescindible en el pasado, cuando todavía no existían los teléfonos móvil ni internet.

Y recordad, tenéis que enviar las postales de tal manera que lleguen antes del 24 de diciembre, el día de Noche Buena. Ahora ya no se da esta situación, pero antes había tanta gente que enviaba postales, que por la televisión decían que se enviaran con antelación para que llegaran antes del día de Navidad.guirnalda

Para los que os gusten los dulces, ¡la siguiente actividad os encantará!: hacer magdalenas de Navidad. La receta es muy sencilla y la pueden hacer los niños/as prácticamente solos, excepto cuando usen el horno que necesitarán ayuda de un adulto.

Los ingredientes necesarios son (medidas en vasos de yogur):

 • 3 huevos
 • 3 vasos de harina de fuerza
 • 1,5 vasos de azúcar
 • 0,5 vaso de aceite de Girasol
 • 1 yogur
 • 1,5 sobres de levadura
 • Piel rallada de limón
 • Azúcar Glas
 • Extras: chocolate, manzana, mermelada, frutos secos,…

Se mezclan bien todos los ingredientes y se vierte la masa en los moldes. Si no tenemos moldes de navidad, un simple molde rojo con un poco de azúcar Glas por encima, ya dará sensación de navidad. Estarán en el horno durante aproximadamente 30 min. a 180º.

Es una buena actividad para que los niños/as conozcan los diferentes ingredientes (sus texturas, olores, colores,…) y los utensilios de cocina a utilizar.

magdalenes 2

Ya tenemos los postres para Noche Buena, Navidad, San Esteban, Noche Vieja, Año Nuevo o Reyes,…¡siempre es un buen momento para comer dulces!

guirnalda

Lo que no puede faltar en una casa durante estas fiestas, es un árbol de Navidad, lleno de bolas, espumillones y luces. Así como decoración hecha por nosotros, podemos hacer figuras de arcilla para el árbol.

Para mí, una de las mejores actividades, ya que implica marcharse las manos de arcilla, un material muy parecido al barro. Así que mejor que tengamos a mano un buen delantal y un buen mantel para la maesa, el pelo recogido y las mangas arremangadas.

A parte de la arcilla, los materiales que he utilizado son:

material 3.png
Un molde redondo y otro en forma de árbol, pinturas, un pincel, un rodillo, palillos, cordel marrón y purpurina.

Considero importante que aprovechemos el material que tenemos en casa y reciclemos todo aquello posible. Si no tenemos un molde redondo, podemos utilizar un bote de cristal de un tamaño parecido, no hace falta que compréis uno.

Una vez tengamos todo el material, hemos de coger un poco de arcilla y darle forma, evitando agujeros. Para que no nos pase esto, hemos de moldear rápido el material y crear una base ancha para que no se nos rompa. Si se nos rompe, podemos mojar con un poco de agua el material. A continuación, hacemos un agujero en la parte superior para pasar el cordel marrón, y cortamos la arcilla según la forma que queramos (redonda, árbol,…) y hacemos el dibujo pertinente. Yo lo he hecho como si fuera un copo de hielo, las líneas están hechas con un palillo.

decoració

Cuando la arcilla se haya secado (al sol o en el horno), la podemos pintar del color que queramos. Lo dejamos secar y para acabar, le colocamos el cordel y la purpurina para acabar de decorar.

collage

Como siempre digo, ¡imaginación al poder! Como veréis, hay otras figuras de arcilla, como un Papa Noel o un Muñeco de Nieve. Podéis hacer todo lo que se os pase por la cabeza. Hasta podéis hacer figuras para el Belén. De esta manera estaremos trabajando la motricidad fina y estimulando el cerebelo y la corteza cerebral motora, las partes del cerebro encargadas de esta función.

Así que, ¡ya lo tenemos todo listo para decorar el árbol!

guirnalda

¿Y qué sería de la Navidad sin los villancicos? De esas canciones que escuchamos cantar en los colegios, en casa, por la calle,… Os propongo que creemos un libro de villancicos, dónde cada uno de vosotros puede añadir los villancicos que más os gusten, yo he preparado 8.

Un conjunto de canciones populares catalanas y castellanas para mantener las tradiciones y no perder la música de nuestra tierra. De manera indirecta, estaremos trabajando con los más pequeños, aspectos de la música como el ritmo y la entonación.

Os cuelgo las imágenes en formato digital para que os las podáis descargar. Clikad encima para hacerlas más grandes.

villancicos de navidad

En relación a la música, aquí os dejo un link de interés sobre los efectos de la música en los niños/as: http://quetescuchen.com/efectos-de-la-musica-en-el-cerebro-de-los-ninos/

guirnalda

Para estas fechas nos gusta hacer regalos, envolver lo que hemos comprado, decorar los paquetes…¿ y por qué no lo hacemos nosotros? Podemos crear tarjetas para los regalos. Así serán más personales y tendrán una pequeña dedicatoria o escrito.

Esta es la base que he creado, os la podéis descargar para que los peques de la casa escriban o dibujen lo que más les guste:

targeta 11

Os propongo 10 tarjetas hechas por mí, pero vosotros las tenéis que hacer como más os gusten.

targeta 1targeta 3

targeta 4targeta 6

targeta 7targeta 9

targeta 2targeta 5

targeta 10targeta 8

etiquetes

Después de haber creado nuestra tarjeta, le tendremos que hacer un agujero para pasar el cordel. Aún y ser una actividad sencilla para los niños/as, estarán entretenidos dibujando y verán que los regalos no tienen por qué tener únicamente un valor material, pueden ir acompañados de detalles personales con un valor añadido.guirnalda

Ya tenemos las postales, la decoración para el árbol, las etiquetas,… sólo nos queda hacer ¡las cajas de regalo! Podemos hacer cajas de diferentes tamaños en función de lo que queramos regalar. Esta es otra manera de trabajar la motricidad fina y la imaginación con los niños/as y de darle un toque personal a los regalos.

capses

Os recomiendo que utilicéis cartulinas de colores claros, así los niños/as podrán dibujar encima y hacer dedicatorias. A continuación os explico cómo hacer las cajas, una manera muy sencilla para que los peques lo puedan hacer solos.

com fer capsa

Ahora sí que sí lo tenemos todo listo para dar la bienvenida a la Navidad.

¡Sólo me queda desearos muy buenas fiestas!

felicitación navidad