Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Aprenem junts envoltats de natura

Sortir, passar temps en família, fer activitats a l’aire lliure i diferents a les que es fan a l’escola, fer ús dels recursos que hi ha en el lloc on vivim…trenquem la rutina del dia a dia i aprofitem per fer activitats relacionades amb la natura per a que els infants aprenguin altres valors.

A través de les activitats relacionades amb la natura, es desenvolupa una sensibilitat especial, personalment diria que semblant a la que es desenvolupa quan es toca un instrument. El fet d’apreciar la bellesa i la tranquil.litat que transmeten els arbres, les flors, les plantes,…ajuda a desenvolupar la part emocional i la sensibilitat dels infants.

Complementem els coneixements de l’escola amb els de casa!
FOTO I


Objectius de la publicació

  • Treballar valors a través de les activitats relacionades amb la natura.
  • Potenciar les activitats en família, aprofitant els caps de setmana i valorant els recursos que ens dóna l’espai on vivim.

Què aprendrem?

A través d’aquestes activitats, els infants aprendran a…

logo casa Respectar el medi ambient, ser responsable i tenir cura d’aquest. El fet d’estar en contacte amb la natura genera en l’infant un sentiment de respecte i protecció vers aquest. Valors que es poden aplicar a altres àmbits de la vida.

logo casa Identificar arbres, plantes, vegetals, fruits i fruites.  Coneixeran i sabran què caracteritza cada planta, arbre, fruit…, d’on prové, quan s’ha de plantar i com s’ha de tenir cura (temperatura, hores de sol, quantitat d’aigua,…).

logo casa Ser autosuficients. Els infants estan acostumats a veure que tot es compra al mercat. Però també podem anar per la muntanya i collir fruits, plantar a casa vegetals, fer Aloe Vera i utilitzar-lo com  a crema,… Hem d’intentar que tinguin la capacitat de saber d’on prové el que utilitzem i/o mengem i sàpiguen com aconseguir-ho.

logo casa  Treballar l’espera i la paciència. La societat actual evoluciona molt ràpid i vol resultats immediats, però no tot evoluciona al mateix ritme. Hem d’aprendre a esperar. Veure créixer les plantes requereix temps, i el temps requereix paciència. La tecnologia que ens envolta a diari ens dóna immediatesa i ens evita esperar. Per això hem de fer veure als nens/es que no tot pot ser ja i ara.

logo casa Gestionar el temps i la planificació d’accions. Cada planta, cada flor, cada vegetal…requereix ser regat, recollit, podat…al seu temps. Cal ser meticulós en aquestes tasques i dur-les a terme de manera organitzada i aprofitar per treballar la gestió del temps. Aspecte que després podran aplicar a l’hora de realitzar les tasques de la llar, al fer els deures, a l’escola, durant les activitats extraescolars,…

Fem que les activitats que realitzem amb els infants tinguin un sentit, una utilitat i els faci ser més autònoms dia a dia. 


Passejant podem trobar…

Us proposo un seguit de fitxes amb les que podem treballar diferents plantes, fruits, fruites i vegetals que podem trobar quan anem pel carrer, muntanya i/o camp, anem al mercat, veiem per la televisió, sentim parlar o ho tenim a casa. Podrem treballar tant les seves propietats, com el lloc d’origen, les seves característiques i en alguns casos, com plantar-les a casa i després fer-ne’n un bon ús!

Podeu jugar a que els nens/es identifiquin la planta (o vegetal) en qüestió quan van pel carrer o van a comprar, ho plantin a casa i després sàpiguen com cuinar-ho, expliquin de quin arbre prové el fruit i quines capes té,…            Deixeu que els infants també proposin maneres de jugar, us sorprendrà la capacitat d’imaginació que tenen!

Com sempre dic, el que jo proposo són exemples, cadascú ha de fer el material a la seva manera i adaptar-lo a les necessitats i inquietuds de l’infant.

Penjo les fitxes en format digital i no com a fotografia per a que ho pugueu imprimir, retallar i utilitzar-ho.

fitxa farigolafitxa garrofesfitxa romaní

Podeu aprofitar ara que ve la Castanyada!

fitxa castanyesfitxa nous


Per fer a casa…

Aloe Vera

Una planta que podem tenir al balcó on doni el sol, és econòmica, no requereix gaire aigua i creix molt ràpid. Amb els més petits de la casa podem tallar vàries fulles (per la part més propera a l’arrel) treure’ls-hi les punxes dels costats i la primera capa (com en la 3a fotografia). Ens trobarem amb una substància gelatinosa i molt enganxosa. Aquesta la podem treure i ficar-la a la batedora o bé, anar rascant amb el ganivet i posant en un pot la gelatina transparent que desprèn. És important que el pot el fiqueu a la zona més freda de la nevera per a que no es floreixi. Tant important és l’elaboració de l’Aloe com després recollir tot allò que hem deixat pel mig i netejar-ho tot bé. I ja teniu feta una crema natural hidratant per a la pell i ideal per a les petites cremades!

procés aloe vera

Llenties

Plantar llenties és quelcom que tots hem fet algun cop a la nostra vida. Una activitat molt senzilla però que requereix una atenció diària. Primer seleccionarem el material necessari: llenties, cotó fluix i recipient on col.locar les llenties (jo utilitzo un de la botiga Tiger, però es poden utilitzar envasos de iogurt o d’ous). Ficarem el cotó juntament amb un grapat de llenties i les regarem una mica. L’infant podrà veure que, si cada dia ho va regant, les llavors aniran creixent i el seu aspecte anirà variant. I que si no ho rega, no creixerà. Per a que estiguin més motivats, poden pintar l’envàs emprat i utilitzar una petita regadora.

procés llenties

Figues de Moro

Una fruita que no solem tenir a casa però que és interessant conèixer com pelar-la per poder-se-la menjar després. Considero que els infants han de conèixer no només les fruites típiques, sinó totes les que es poden trobar en el lloc on vivim. Aquesta és una activitat que podem realitzar juntament amb altres fruites com la magrana o bé fruits com les nous, les ametlles o les castanyes; tots ells amb diferents capes. Pel que fa a les figues de moro, molt en compte quan les agafem de la figuera de moro, ja que tenen punxes que no es veuen! Un cop agafades, rentar-les bé amb aigua i amb forquilla i ganivet (no amb les mans perque ens punxarem) pelar-les. I a descobrir nous sabors!

procés higo chumbo

Maduixes

Plantar fruites o vegetals és una de les activitats que més els hi agradarà als nens/es ja que després de cuidar-los durant un llarg temps, ho podran collir i menjar-s’ho! Jo proposo les maduixes o els tomàquets perque creixen molt ràpid i en surten molts, però tot depèn de l’època de l’any. De cara a la primavera-estiu podeu plantar: maduixes o escarola. De cara a la tardor-hivern: pèsols, raves, tomàquets, espinacs, faves, farigola, pebrots, col o espàrrecs. Hi ha més varietat durant els mesos de fred, ho podreu veure en els sobres de llavors que compreu, on indiquen els mesos de plantar i els de recollir. Haureu de trobar un test acord amb la mida del que planteu, buscar un lloc on doni el sol i anar regant quan calgui. Si decidiu menjar-vos-ho, netegeu-ho bé abans!

procés freses


Cal que als infants se’ls hi doni la oportunitat de poder aprendre de tot, que coneguin què hi ha en el món i sàpiguen de què parlar. I, de tot el que els hi mostrem, puguin escollir el que més els hi agrada.

conclusió natural cat.

Totes les fotos del blog són utilitzades sota autorització prèvia de l’autor.

g

linia- casa separadora

p

Aprendemos juntos rodeados de naturaleza

,

Salir, pasar tiempo en familia, hacer actividades al aire libre y diferentes a las que se hacen en la escuela, utilizar los recursos que hay en el lugar donde vivimos…rompamos la rutina del día a día y aprovechemos para hacer actividades relacionadas con la naturaleza para que los niños/as aprendan otros valores.

A través de las actividades relacionadas con la naturaleza, se desarrolla una sensibilidad especial, personalmente diría que parecida a la que se desarrolla cuando se toca un instrumento. El hecho de apreciar la belleza y tranquilidad que transmiten los árboles, las flores, las plantas,…ayuda a desarrollar la parte emocional y la sensibilidad en los niños/as.

¡Complementemos los conocimientos de la escuela con los de casa!

FOTO I


Objetivos de la publicación

  • Trabajar valores a través de las actividades relacionadas con la naturaleza.
  • Potenciar las actividades en familia, aprovechando los fines de semana y valorando los recursos que nos da el lugar donde vivimos.

 ¿Qué aprenderemos?

A través de estas actividades, los niños/as aprenderán a…

logo casa Respetar el medio ambiente, ser responsable y tener cuidado de este. El hecho de estar en contacto con la naturaleza, genera en los niños/as un sentimiento de respeto y protección hacia este. Valores que se pueden aplicar a otros ámbitos de la vida.

logo casa Identificar árboles, vegetales, frutos y frutas. Conocerán y sabrán qué caracteriza a cada planta, árbol, fruto,… de dónde proviene, cuándo se ha de plantar y cómo se ha de cuidar (temperatura, horas de sol, cantidad de agua,…)

logo casa Ser autosuficientes. Los niños/as están acostumbrados a ver que todo se compra en el mercado. Pero también podemos ir a la montaña y coger frutos, plantar en casa vegetales, hacer Aloe Vera y utilizarlo como crema,… Hemos de intentar que tengan la capacidad de saber de dónde proviene lo que utilizamos y/o comemos y que sepan cómo conseguirlo.

logo casa  Trabajar la espera y la paciencia. La sociedad actual evoluciona muy rápido y quiere resultados inmediatos, pero no todo evoluciona a la misma velocidad. Hemos de aprender a esperar. Ver crecer las plantas requiere tiempo, y el tiempo requiere paciencia. La tecnología que nos envuelve a diario, nos da inmediatez y nos evita esperar. Por este motivo hemos de hacer ver a los niños/as que no todo puede ser ya y ahora.

logo casa Gestionar el tiempo y la planificación de acciones. Cada planta, cada flor, cada vegetal…requiere ser regado, recogido, podado,…a su tiempo. Hace falta ser meticuloso en estas tareas y llevarlas a cabo de manera organizada y aprovechar para trabajar la gestión del tiempo. Aspecto que después se podrá aplicar a la hora de realizar las tareas de casa, hacer los deberes, en la escuela, durante las actividades extraescolares,…

Hagamos que las actividades que realizamos con los niños/as tengan un sentido, una utilidad y les haga ser más autónomos día a día.


Paseando podemos encontrar…

Os propongo una relación de fichas con las que podemos trabajar diferentes plantas, frutos, frutas y vegetales que podemos encontrar cuando vamos por la calle, montaña y/o campo, vamos al mercado, vemos por la televisión, oímos hablar o lo tenemos en casa. Tanto sus propiedades, como el lugar de origen, sus características y en algunos casos, cómo plantarlas en casa y después hacer un buen uso.

Podéis jugar con los niños/as a que identifiquen la planta (o vegetal) en cuestión cuando van por la calle o van a comprar, lo planten en casa y después sepan cómo cocinarlo, expliquen de qué árbol proviene el fruto y qué capas tiene,…                                                                                                                              Dejad que los niños/as también propongan maneras de jugar, ¡os sorprenderá la capacidad de imaginación que tienen!

Como siempre digo, lo que yo propongo son ejemplos, cada uno ha de hacer el material a su manera y adaptarlo a las necesidades e inquietudes de los niños/as.

Cuelgo las fichas en formato digital y no como una fotografía para que lo podáis imprimir, recortar y utilizarlo.

ficha romeroficha algarrobasficha tomillo

¡Podéis aprovechar ahora que viene la Castañada!

ficha castañasficha nueces


Para hacer en casa…

Aloe Vera

Una planta que podemos tener en el balcón dónde dé el sol, es económica, no requiere mucha agua y crece rápido. Con los más peques de la casa podemos cortar varias hojas (por la parte más cercana a la raíz) y sacarles los pinchos de los lados y la primera capa (como en la 3a fotografía). Nos encontraremos con una sustancia gelatinosa y muy pringosa. Esta la podemos sacar y ponerla en la batidora o bien, ir rascando con el cuchillo y poniendo en un bote la gelatina transparente que desprende. Es importante que el bote lo pongamos en la zona más fría de la nevera para que no se nos florezca. Tan importante es la elaboración del Aloe como después recoger todo lo que hemos utilizado y limpiarlo todo bien. ¡Y ya tenemos hecha una crema natural hidratante para la piel e ideal para las pequeñas quemaduras!

procés aloe vera

Lentejas

Plantar lentejas es algo que todos hemos hecho alguna vez en la vida. Una actividad muy sencilla pero que requiere una atención diaria. Primero seleccionaremos el material necesario: lentejas, algodón y recipiente donde colocar las lentejas (yo uso uno de la tienda Tiger, pero se pueden utilizar envases de yogurt o de huevos). Pondremos el algodón juntamente con unas cuantas lentejas y las regaremos. El niño/a podrá ver que, si cada día lo va regando, las semillas irán creciendo y su aspecto irá variando. Y que si no lo riega, no crecerá. Para que estén más motivados, pueden pintar el recipiente empleado y usar una pequeña regadora.

procés llenties

Higos chumbos

Una fruta que no solemos tener en casa pero que es interesante conocer cómo pelarla para podérsela comer. Considero que los niños/as han de conocer, no sólo las frutas típicas, sino todas aquellas que podemos encontrar en el sitio donde vivimos. Esta es una actividad que podemos realizar junto con otras frutas como la granada o bien frutos como las nueces, las almendras o las castañas; todos ellos con diferentes capas. Por lo que respecta a los higos chumbos, ¡mucho cuidado cuando los cogemos de la chumbera, ya que tienen pinchos que no se ven! Una vez los hemos cogido, los hemos de lavar bien con agua y con cuchillo y tenedor (no con las manos porque nos pincharemos) pelarlos. ¡Y a descubrir nuevos sabores!

procés higo chumbo

Fresas

Plantar frutas o vegetales es una de las actividades que más les gustará a los niños/as, ya que después de cuidarlos durante un largo tiempo, lo podrán recoger y comérselo. Yo propongo las fresas o los tomates porque crecen muy rápido y salen muchos, pero todo depende de la época del año. De cara a la primavera-verano podéis plantar: fresas o escarola. De cara al otoño-invierno: guisantes, rábanos, tomates, espinacas, habas, romero, pimientos, col o espárragos. Hay más variedad durante los meses de frío, lo podréis ver en los sobres de simientes que compréis, donde se indican los meses de plantar y los de recoger. Tendréis que encontrar una maceta acorde con el tamaño de lo que plantéis, buscar un sitio donde dé el sol e ir regando cuando toque. Si decidís coméroslo, ¡limpiarlo bien antes!

procés freses


Hemos de dar la oportunidad a los niños/as a poder aprender de todo, que conozcan qué hay en el mundo y sepan de qué hablar. Y, de todo lo que les mostremos, ellos puedan escoger lo que más les gusta.
conclusio natura cast.
  Todas las fotos del blog son utilizadas con autorización previa del autor.

j